WIJ uitkering

De WIJ uitkering, is een uitkering die nog niet zo lang bestaat. De WIJ uitkering staat voor: Wet Investeren Jongeren.

Zit je als jongere zonder werk, dan kun je in sommige gevallen een WIJ uitkering aanvragen.

Maar hoe gaat zo’n aanvraag precies in zijn werk? Want gemeentes en overheden worden steeds strenger als het gaat om uitkeringen. De aanvraag moet goed en op tijd gebeuren, anders loop je al kans geen recht meer op de uitkering te krijgen.

De WIJ uitkering als inkomensvoorziening

De WIJ uitkering is per 1 oktober 2009 in het leven geroepen, het is dus een verse nieuwe uitkering, vandaar dat veel mensen er dus nog weinig over weten. De WIJ richt zich op jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Jongeren tot 27 jaar hebben nu geen recht meer op een bijstandsuitkering. Deze jongeren hebben wel recht op een werkleeraanbod, maar geen recht op een inkomensvoorziening. De gemeente is verplicht een werkleeraanbod en eventueel een inkomensvoorziening aan te bieden. Het werkleeraanbod moet binnen 2 maanden starten. Lukt dat niet dan moet er een ander werkleeraanbod worden aangeboden.

Het aanvragen van de WIJ uitkering is trouwens best simpel. Ten eerste moet je je aanvraag indienen bij een UWV bedrijf. Inschrijven als werkzoekende is niet verplicht. En de jongere moet het werkleeraanbod van de gemeente accepteren. Als je dit niet doet, dan heb je ook geen recht op een inkomensvoorziening.

Uitkeringen in Rotterdam

Rotterdam wil dat iedere Rotterdammer zoveel mogelijk probeert in zijn of haar eigen levensbehoefte te voorzien. (Betaald) werken is hiervoor natuurlijk het belangrijkste middel. Rotterdam wil dan ook zoveel mogelijk dat iedereen die kan werken ook daadwerkelijk werkt. Als dit niet lukt en er zijn geen andere mogelijkheden, dan is het de taak van de gemeente Rotterdam om te helpen bij het zoeken naar werk. Totdat u werk geeft gevonden krijgt u een uitkering. De uitkering is bedoeld voor alle noodzakelijke kosten zoals boodschappen, huurlasten van de woning, ziektekostenverzekering en kleren.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op