Wanneer is er sprake van consumentenkoop?

Een consumentenkoop is een koopovereenkomst tussen een particuliere koper en een professionele verkoper. Er wordt van een consumentenkoop gesproken, wanneer er sprake is van een aankoop van tastbare producten zoals: levensmiddelen, meubels, computers, auto's, etc. Deze vorm van koopovereenkomst is dus niet van toepassing op het kopen van diensten zoals: een reis boeken, een verzekering afsluiten of een lening afsluiten.

Consumentenkoop is niet zomaar een koopovereenkomst, maar een koopovereenkomst die wettelijk is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. In de regeling consumentenkoop staan allerlei regels met plichten en rechten voor zowel de verkoper als de koper van een tastbaar product.

Koopt u een product op afstand via bijvoorbeeld de telefoon, het internet, de post of een fax, dan geldt de consumentenkoop vaak samen met andere regels. U heeft bepaalde rechten, maar ook bepaalde plichten bij het kopen op afstand. Zo heeft u een wettelijke bedenktermijn waardoor u een bepaalde periode de tijd heeft om het product terug te sturen en uw geld terug te krijgen. Deze termijn was 7 dagen, maar is onlangs wettelijk naar 14 dagen gegaan en veranderd nog al eens door veranderende Europese regelgeving. Als plicht heeft u bijvoorbeeld om voor de betaling van deze terugzending op te draaien, evenals het niet openmaken van het product.

Belangrijk bij consumentenkoop

Bij een consumentenkoop is het van groot belang, dat het product dat wordt aangekocht voldoet aan de koopovereenkomst. Dit houdt in dat het gekochte product bij normaal gebruik, moet voldoen aan de eigenschappen die u volgens de koopovereenkomst van dat product mag verwachten. Is dit niet het geval en voldoet het product niet, dan kunt u bij de verkoper eisen dat de koopovereenkomst wordt nagekomen. Dit kan door middel van reparatie van het product of vervanging van het product. Worden de klachten van het product echter niet binnen een redelijke termijn opgelost, dan kunt u zelfs een beroep doen op ontbinding van de koopovereenkomst. In dit laatste geval moet de verkoper het verkochte product terugnemen en u de aankoopsom terugbetalen.

Waar moet ik op letten

Bij het aankopen van een product is het belangrijk om precies te weten wat u wilt met het product en welke verwachtingen u heeft. Vooraf de nodige informatie over het product en de diverse modellen verzamelen via internet, is tevens verstandig. Op deze manier weet u namelijk precies wat er te koop is en wat de mogelijkheden zijn. Zorg tijdens de koop dat u goed luistert naar hetgeen u verteld wordt en dat u over iedere onduidelijkheid vragen stelt. Indien er getekend moet worden voor een koop, lees goed wat u tekent en neem daar gerust de tijd voor.

De regels bij koop op afstand

Bij koop op afstand gelden de regels van een consumentenkoop niet, het is echter wel belangrijk om te weten welke regels er dan gelden. Bij koop op afstand is er geen fysiek contact tussen de verkoper en koper van een product. Bij koop op afstand wordt er van huis uit een product aangeschaft, via een catalogus, internet of telefonisch. Hierdoor moet u afgaan op hetgeen u leest of verteld wordt. Om de consument bescherming te geven bij koop op afstand, bestaat sinds 2001 de Wet Koop op Afstand.

Welke garanties heb ik

De wetten en regels die vast zitten aan een aankoop, beschermen de consument en vormen een garantie. Naast deze garantie hebben vooral de duurdere producten nog een garantie. Dit kan een garantie zijn van de fabrikant van het product of een garantie van de winkelier zelf. Een extra garantie op een product, kan echter de consumentenkoop niet beïnvloeden. Staat er bijvoorbeeld in de garantie, dat u een jaar lang recht heeft op gratis reparatie, kunt u gerust vervanging of zelfs terugnemen van het product eisen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op