Wat is scheiden van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed komt niet veel meer voor. Het was ooit bedoeld voor mensen die geen definitieve scheiding wilden (bijvoorbeeld om religieuze, financiële of emotionele redenen), maar niet langer in één huis wilden wonen.

Dezer dagen is het niet meer verplicht om samen te wonen als je getrouwd bent.

Als je gaat scheiden van tafel en bed, is het verstandig om huwelijkse voorwaarden aan te vragen. Een scheiding van tafel en bed betekent in de praktijk natuurlijk wel dat je uit elkaar bent. Als één van de twee partners schulden maakt, is de ander alsnog aansprakelijk. Andersom geldt natuurlijk dat u, als u veel verdient, dit moet delen met uw partner. Het wijzigen of aanvragen van huwelijkse voorwaarden gaat via een notaris en via de rechtbank.

Huwelijk niet ontbonden

Bij een scheiding van tafel en bed is het huwelijk niet ontbonden. U kan dus niet met een ander trouwen, maar u mag wel met een ander samenwonen. Daarnaast worden er onderling afspraken gemaakt. Deze zijn veelal gelijk als bij een scheiding. Er kan sprake zijn van alimentatieplicht bijvoorbeeld en als u kinderen heeft bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Je kan zo lang als je wilt gescheiden blijven van tafel en bed. Mocht je na drie jaar alsnog een echtscheiding willen, dan kan je dit zonder overleg aanvragen. Het wordt dan altijd toegewezen. Als één van de twee partners zich schuldig maakt aan wangedrag, kan het eerder.

Belangrijk bij verkoop huis

Omdat je officieel nog getrouwd bent, kan één partner niet zomaar een huis verkopen dat van jullie beide is. Hier heb je toestemming voor nodig. Er kan uiteraard wel onderling een huurovereenkomst opgesteld worden.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op