Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een contract waarin afspraken staan die te maken hebben met het samenwonen van een koppel. Wanneer een koppel namelijk gaat samenwonen zullen ze te maken krijgen met een aantal juridische en fiscale regels en zullen er bepaalde afspraken moeten worden gemaakt. Deze afspraken worden dan opgenomen in het samenlevingscontract dat wordt opgesteld. Voor het opstellen van een samenlevingscontract moet u verplicht meerderjarig zijn. U mag samen met uw partner zelf bepalen wat er allemaal wel en wat er allemaal niet in een samenlevingscontract komt te staan.

Vaak stel je samen met een notaris het samenlevingscontract op. Neem contact op met ons telefoonnummer voor juridisch advies bij het opstellen van een samenlevingscontract. U kunt ook ons contactformulier invullen.

Wat staat er in een samenlevingscontract

Een koppel mag zelf bepalen wat er allemaal wel en niet in een samenlevingscontract wordt opgenomen. Over het algemeen zullen er afspraken worden gemaakt over de volgende onderwerpen:

  • afspraken over de woning
  • afspraken over de bankrekeningen
  • afspraken over de kosten van de huishouding
  • afspraken over bezittingen
  • afspraken over beëindiging van de relatie

Op deze manier zijn de zaken dus altijd duidelijk en kan het koppel altijd het samenlevingscontract raadplegen wanneer er onduidelijkheden zijn. Mocht het voorkomen dat een koppel gaat scheiden of uit elkaar gaat dan is het belangrijk dat de regels goed op papier staan.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Niemand is verplicht om een samenlevingscontract op te stellen wanneer men gaat samenwonen. Er wonen in Nederland dus ook veel mensen die geen samenlevingscontract opgesteld zullen hebben. Hierbij is de relatie dus niet juridisch geregeld en wanneer een koppel gaat scheiden of uit elkaar gaat dan kan het allemaal erg lastig gaan worden wanneer het gaat om het verdelen van de bezittingen bijvoorbeeld. Ook het probleem van wie er in het huis mag blijven wonen kan een langslepend conflict veroorzaken bij een scheiding of beëindiging van een relatie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de complete inboedel van de woning.

Gevolgen van het samenwonen

Of men nou wel en niet een samenlevingscontract laat opstellen, het samenwonen heeft sowieso een aantal consequenties voor een koppel. Zo zijn er bepaalde overheids instanties die wel degelijk het samenwonen van een koppel zal registreren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de belastingdienst of het UWV die de meeste uitkeringen regelt. Ook al kiest u er dus niet voor om een samenlevingscontract op te laten stellen, u moet uw samenwonen wel melden bij dit soort instanties en dit heeft dan ook gevolgen op het betalen van belasting of het eventueel ontvangen van een uitkering.

Geen recht op alimentatie

Mocht een koppel besluiten om geen samenlevingscontract op te stellen dan kan dit gevolgen hebben wanneer de relatie wordt verbroken. Zo heeft een koppel zonder samenlevingscontract geen recht op alimentatie bijvoorbeeld omdat er geen afspraken zijn gemaakt over het onderhouden van elkaar na beëindiging van de relatie. Bent u dus afhankelijk van het inkomen van uw partner dan is het wel degelijk verstandig om een samenlevingscontract op te stellen zodat u niet het risico loopt om geen inkomen meer te hebben wanneer de relatie wordt verbroken. Alimentatie is de benaming voor het voorzien van de ene partner in het onderhoud van de andere partner.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op