Wanneer u geen ontslagvergoeding krijgt

Een ontslagvergoeding is een compensatie voor financieel leed, nadat een werknemer ontslagen is. In veel gevallen zijn de werkgevers hiertoe verplicht en zal de exacte ontslagvergoeding door de werkgever of kantonrechter worden vastgesteld.

Helaas zijn er tevens tal van ontslagen waarbij de werknemers een ontslag meemaken zonder vergoeding door de werkgever. Er wordt bijvoorbeeld geen ontslagvergoeding gegeven wanneer er sprake is van ontslag op staande voet. Hier is namelijk sprake van ontslag door eigen schuld.

Verder kan het zo zijn dat er geen ontslagvergoeding wordt uitgekeerd wanneer een werknemer blijft weigeren omdat de vergoeding te laag is. Dit kan voorkomen in gevallen waarbij er sprake is van zeer slechte bedrijfseconomische omstandigheden.

Ook is er geen ontslagvergoeding wanneer er een faillissement is en er geen extra potjes voor het personeel gereserveerd zijn.

Welke rol speelt kennelijk onredelijk ontslag

Wanneer werknemers ontslagen worden via de officiële weg langs het UWV werkbedrijf, bestaat er niet altijd automatisch recht op een vergoeding voor ontslag volgens de kantonrechter formule. Dit is vastgesteld aan de hand van een uitspraak van de hoge raad. Volgens de hoge raad kan een ontslagvergoeding volgens de kantonrechter formule alleen worden uitgekeerd wanneer er sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag. Een kennelijk onredelijk ontslag wordt aan de hand van diverse situaties en omstandigheden vastgesteld. Door deze uitspraak van de hoge raad kan er dus in de toekomst veel veranderen ten opzichte van de ontslag vergoeding en zullen diverse werknemers de stap naar de hoge raad wagen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op