Hoe belangrijk is correct ontslag nemen?

Ontslag nemen doe je niet zomaar. Meestal gaat hier een conflict aan vooraf of je kunt je positie verbeteren door naar een ander bedrijf te gaan. In beide gevallen is het van groot belang dat je op een correcte en nette manier je ontslag indient en afhandelt. De arbeidsovereenkomst die je namelijk bij de indiensttreding hebt ondertekend, is niet zomaar een overeenkomst. Deze overeenkomst zorgt voor verplichtingen voor de werkgever en de werknemer. Verplichtingen die wettelijk vast staan. Het is daarom zeer belangrijk dat je deze arbeidsovereenkomst zorgvuldig volgens de regels afrond.

Hoe dien ik mijn ontslag in?

In het geval van een conflict, is een warm afscheid vaak geen optie. Het mooiste is wel dat je op een volwassen manier met duidelijke afspraken uit elkaar kunt gaan. Toch wordt er vaak een advocaat of kantonrechter ingeschakeld om een en ander tot een eind te brengen. Bij vrijwillig ontslag, omdat je bijvoorbeeld een andere baan hebt gekregen of een andere uitdaging zoekt, is het van groot belang dat je een aantal stappen in acht neemt.

  • Kondig eerst je ontslag in een gesprek met je baas aan.
  • Schrijf dan je ontslag brief en geef hierin duidelijk aan waarom je weggaat. Vermeldt dat je met plezier gewerkt en geleerd hebt in dit bedrijf, zodat je deel blijft uitmaken van het netwerk.
  • Zorg voor referenties bij leidinggevenden en collega’s.
  • Vraag een getuigschrift.
  • Zorg dat je bent voorbereid op een aanbod, omdat de baas je niet wil laten gaan. Denk hierbij aan salarisverhoging of positie verbetering.
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op