Bent u ook onredelijk ontslagen?

Wanneer u ontslagen wordt, moet uw werkgever daar wel een goede en geldige reden voor hebben. Om dit te toetsen moet uw werkgever uw ontslag altijd bij het UWV aanvragen. Het UWV beoordeelt dan of er sprake is van een geldig ontslag. Pas bij een geldig ontslag en indien de werkgever zich precies aan de regels van de opzegtermijn heeft gehouden, kan de arbeidsovereenkomst worden opgezegd. Zorg dat u weet of het ontslag terecht is. Er wordt gesproken van een kennelijk onredelijk ontslag, wanneer:

  • Uw werkgever geen reden voor ontslag heeft opgegeven.
  • Er geen eerlijke of gemanipuleerde redenen zijn opgegeven.
  • U ontslagen wordt voor werkweigering op grond van gewetensbezwaren.
  • Het ontslag voor de werknemer veel zwaarder weegt, dan het belang dat de werknemer heeft om het ontslag aan te vragen.

Recht op een schadevergoeding

Overkomt het u toch dat u ontslagen bent en de procedure is niet correct verlopen, heeft u het recht op een schadevergoeding. Dit gebeurt niet vaak, omdat de meeste ontslagen voor die tijd getoetst worden door het UWV. Denkt u na het ontslag, dat er toch sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag, dan kunt u naar de rechter stappen. Bij de rechter kunt u vervolgens een verzoek tot schadevergoeding indienen. Dit verzoek tot schadevergoeding moet u echter wel binnen 6 maanden na beëindiging van uw arbeidscontract indienen. Wordt u als werknemer in het gelijk gesteld, dan veroordeeld de rechter uw werkgever tot de betaling van een schadevergoeding. Er mag echter sinds 2009 geen gebruik meer gemaakt worden van de kantonrechtersformule. De rechter moet in geval van kennelijk onredelijk ontslag alle omstandigheden nauwkeurig bekijken en aan de hand daarvan een schadevergoeding bepalen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op