1. Wat is een gouden handdruk?

Een gouden handdruk is een ontslagvergoeding die een werkgever aanbiedt aan werknemers die het bedrijf moeten verlaten. Het geld van een gouden handdruk kan in sommige gevallen fiscaal gunstig worden behandeld, dat wil zeggen dat er geen of minder inkomsten belasting hoeft worden betaald.

2. Waarvoor wordt een gouden handdruk het meest gebruikt?

De gouden handdruk kan worden gebruikt om de periode te overbruggen zonder inkomen of salaris uit een nieuwe baan. Het geld kan ook dienen als aanvulling op uw pensioen.

3. Hoe kan ik een gouden handdruk laten uitbetalen?

Het afgesproken geld bedrag kan op verschillende manieren worden uitbetaald door de werkgever aan de werknemer. Het is mogelijk om de gouden handdruk ‘gewoon’ als loon te laten uitbetalen. De Nederlandse fiscus zal het geldbedrag dan belasten volgens de normale regels van Inkomsten Belasting. Het is ook mogelijk de gouden handdruk te laten uitbetalen in een stamrecht bv. De Besloten Vennootschap met stamrecht gaat toekomstige verplichtingen aan namens de begunstigde van de gouden handdruk.

4. Hoe kan ik de hoogte van mijn Gouden Handdruk berekenen?

De hoogte van een gouden handdruk kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Een van de onderdelen kan de duur van het dienstverband zijn. Iemand die lang bij een bedrijf heeft gewerkt zal veel meer geld krijgen dan iemand die nog maar net in dienst is. Het is raadzaam een deskundige te raadplegen voor de berekening van gouden handdruk. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het berekenen van de hoogte van de gouden handdruk. Sommige specialisten kunnen ook namens U met uw baas of werkgever in overleg treden.

5. Wat is een Gouden Handdruk verzekering?

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk een Gouden Handdruk verzekering af te sluiten. Een gedeelte van het financiële risico bij een ontslag kan middels een Gouden Handdruk verzekering worden afgewenteld op een verzekeraar Er bestaan ook andere namen voor vergelijkbare verzekeringen, zoals inkomensverzekering. De voorwaarden kunnen per verzekeraar sterk verschillen. De premie van dergelijke verzekeringen kan bovendien soms erg hoog zijn. Vraag je altijd goed af of de jaarlijkse kosten opwegen tegen de toekomstige mogelijke opbrengsten.

6. Heeft een Gouden Handdruk invloed op de hoogte van mijn ww-uitkering?

Ja. Veelal heeft u met een gouden handdruk geen recht meer op een ww-uitkering.

7. Kan ik een gouden handdruk omzetten in een lijfrenteverzekering?

Het kan verstandig zijn om het geld dat vrijkomt middels een gouden handdruk te laten storten in een lijfrenteverzekering. Het voordeel daarvan is dat er op het moment van de storting geen inkomsten belasting hoeft te worden betaald. Een lijfrente verzekering kan tot uitkering komen ter aanvulling op uw pensioen. Houdt er rekening mee dat er op het moment van uitkering alsnog inkomsten belasting over de Gouden handdruk moet worden betaald. Indien dit moment komt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zal dit percentage lager zijn dan voor de pensioen gerechtigde leeftijd.

8. Kan ik een gouden handdruk ook omzetten in een koopsompolis?

Voor de koopsompolis gelden ruwweg dezelfde voorwaarden als voor de lijfrenteverzekering.

9. Wat is een stamrecht bv?

Met het stamrecht wordt de toekomstige verplichting tot het doen van uitkeringen aan belanghebbenden bedoeld.

10. Kan ik mijn gouden handdruk laten storten in een BV zonder stamrecht voorziening?

Ja, maar dan gelden de fiscaal gunstige voorwaarden waarschijnlijk niet. niet. De fiscale regels bepalen dat er een stamrecht verplichting voor de BV geldt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 90

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op