Wat te doen bij een relatiebreuk?
Bij een relatiebreuk komen er vaak vele negatieve gevoelens naar boven. Emoties nemen de overhand en dat terwijl er ook echt veel praktische dingen geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van uw spullen, de verkoop van een huis, de zorg over eventuele kinderen en/ of huisdieren enzovoort.
Als u een samenlevingscontract had, getrouwd was of geregistreerd partner was, dan bent u een keer bij de notaris geweest om bepaalde dingen notarieel vast te leggen. Onroerend goed, zoals een huis of een bedrijf, zijn hierin vast gelegd.
Akte van verdeling opstellen
Als u stopt met samenwonen, wilt u niet meer financieel met elkaar verbonden zijn. Daarom is het belangrijk om een akte van verdeling op te laten stellen. Hierin laat u duidelijk vast leggen hoe de verdeling is en hoe deze tot stand is gekomen.
Bij het einde van het samenwonen kan u de akte van verdeling op laten stellen bij uw notaris. Dit is verplicht om bij de notaris te doen. Hier zijn vrij hoge kosten aan verbonden, maar hoeveel het precies is, hangt af van het tarief van uw notaris. Als de stukken eenmaal opgemaakt en besproken zijn, dient de akte van verdeling door alle partijen getekend te worden (dus ook door de notaris).
Vervolgens stuurt de notaris het geheel op en het wordt bijgeschreven in het kadaster. Pas vanaf dat moment bent u, met betrekking tot uw onroerend gaan, van elkaar ontbonden. Er ligt nu immers een verdeling vast, waar alle partijen voor getekend hebben.
Juridisch advies inwinnen
Wilt u contact met een notaris of wilt u juridisch advies inwinnen over hoe te handelen in uw situatie? Neem dan telefonisch contact met ons op voor direct advies, of vul ons contactformulier in.